fbpx

מה ההבדל בין ייעוץ זוגי לעומת טיפול זוגי?

5/5 - (1 vote)

כשזוגות מתמודדים עם משברים בזוגיות, אחת השאלות הראשונות היא האם לפנות לייעוץ זוגי או לטיפול זוגי. לרוב, ההחלטה מתמקדת בסוג העזרה שנראה שהזוג צריך. במקרים רבים יועצים זוגיים, מטפלים ומאמנים נוגעים באותם נושאים, ומגיעים לשורש אותן בעיות. לא רק השיטה או ההכשרה המקצועית הם מה שקובעים את הצלחת התהליך – אלא המכלול שהמטפל או היועץ הזוגי מביא לשולחן: ניסיון והכשרה, כימיה עם בני הזוג וגישה.

מה זה טיפול זוגי?

טיפול זוגי מתמקד בהבנת הדינמיקה בין בני הזוג. המטפל עוסק בניתוח מעמיק של רגשות, התנהגויות וחוויות אישיות של כל אחד מבני הזוג. השאיפה היא להבין כיצד דפוסים או טראומות משפיעים על היחסים היום. במהלך הטיפול העבודה תתמקד בשינוי דפוסים שליליים, שינוי דינמיקה ועזרה לזוג להתמודד עם הקשיים הרגשיים והעמוקים ביותר.

מה זה ייעוץ זוגי?

ייעוץ זוגי, או ייעוץ לזוגיות, מתמקד במתן כלים פרקטיים ופתרונות מידיים לשיפור הדינמיקה הזוגית. היועץ הזוגי עוזר לבני הזוג להבין את הבעיות הנוכחיות. ההתמקדות היא בדרכים לייעל תקשורת ולשפר את היחסים. בניגוד לטיפול זוגי, שעשוי לעסוק בחוויות עבר והשפעותיהן על הקשר, ייעוץ זוגיות נוגע בעיקר בהווה ובעתיד. היועץ מסייע לזוגות: לזהות את הדינמיקה הבעייתית, מציע פתרונות פרקטיים להתנהלות טובה יותר, ומלמד מיומנויות כמו שיפור תקשורת וניהול קונפליקטים. כמובן שההגדרות אלה הן לא סטריליות ויש חפיפה בין התהליכים הזוגיים. הן בייעוץ והן בטיפול ובאימון.

 

נושאים שעובדים עליהם בייעוץ זוגי:

 

  • פיתוח מיומנויות הקשבה הדדית
  • כלים לניהול קונפליקטים
  • דרכים לשיפור תקשורת שוטפת
  • בניית אמון
  • פתרון בעיות יום-יומיות

בגדול, ייעוץ זוגי מתאים לזוגות שמחפשים גישות ישירות ופרקטיות לשיפור הקשר שלהם. מוכנים ללמוד וליישם כלים במערכת הזוגית שלהם וגם כל אחד בנפרד.

מה העדיפות – ייעוץ או טיפול?

הבחירה בין ייעוץ זוגי לטיפול זוגי תלויה בצרכים האישיים של הזוג ובמידת המורכבות של הבעיות. ייעוץ זוגיות מתמקד במתן כלים פרקטיים לטיפול בבעיות, ניהול קונפליקטים ותקשורת זוגית. לעומת זאת, טיפול זוגי מתאים כאשר יש צורך להבין לעומק את השורשים הרגשיים של הבעיות ולשנות את הדפוסים המובילים למשברים.

עם זאת, כפי שציינתי קודם, ישנו תחום אפור בין התחומים. יועצים זוגיים ומאמנים יכולים לעיתים להגיע לעומק רגשי משמעותי, ממש כמו מטפלים. לכן, חשוב לא להיתקע רק על בחירת השיטה, אלא לחפש את המכלול שהמטפל או היועץ הזוגי מביא איתו – הניסיון, הגישה והכימיה.

משברי חיים נפוצים בייעוץ וטיפול זוגי

בחיי הזוגיות, כמו בכל מחזור חיים, יש משברים. התערבות מקצועית בצורה של ייעוץ זוגי או טיפול זוגי תעזור להתמודד איתם בצורה מיטבית.

 

דוגמאות למשברים נפוצים בחיי הזוגיות:

 

בגידות ואובדן אמון: אחד המשברים הקשים ביותר בזוגיות הוא בגידה. הפרת אמון מערערת את הבסיס של הקשר ומובילה לתחושת פגיעה עמוקה. אפשר לעבור את זה ולאחות את הקשר. ייעוץ או טיפול זוגי מתמקדים בשיקום האמון והבנה של הדינמיקה שהובילה לבגידה. תהליך זה כולל עבודה על תקשורת פתוחה והכוונה כיצד ניתן לבנות מחדש את האמון בין בני הזוג.

לחץ כלכלי: גורם נפוץ למתח בקשר זוגי. קשיים כלכליים, חובות והבדלי גישות בנוגע לניהול כספים. ייעוץ זוגי במקרים כאלה מתמקד בהבנה משותפת של המטרות הכלכליות ובפיתוח תוכנית פעולה משותפת שתאפשר להתמודד עם הלחץ בצורה אחראית ומבוססת תקשורת טובה יותר.

פערים בתשוקה ובאינטימיות: עם הזמן, זוגות רבים חווים ריחוק באינטימיות ובחיי המין. ייתכן שמדובר בשינויים טבעיים שמתרחשים עם הזמן, ולפעמים אלו הפערים שנפתחו. אם לא מתמודדים איתם בצורה פתוחה, הם גורמים לריחוק רגשי. טיפול זוגי עוזר לפתוח את השיח על נושאים רגישים כמו מיניות ואינטימיות, ולמצוא דרכים לחדש את הקשר הפיזי והרגשי בין בני הזוג.

גידול ילדים: כאשר בני הזוג אינם מסכימים על גישות חינוך, ניהול זמן עם הילדים או החלטות משמעותיות הקשורות למשפחה, עשוי להתעורר קונפליקט מתמשך. ייעוץ זוגי במקרים כאלה מסייע לבני הזוג להבין את ההבדלים בגישות ולהגיע לפתרונות שמכילים את שני הצדדים, תוך שמירה על האיזון במשפחה.

שינויים בקריירה או במצבים משפחתיים: שינויים משמעותיים בחיים, כמו מעבר קריירה, פיטורין, או גידול במשפחה, מערער את האיזון הקיים בזוגיות. טיפול זוגי עוזר לבני הזוג להתמודד עם השינויים ולהבין כיצד לנהל את המעבר באופן שיתמוך בקשר הזוגי.

משברים אישיים: כאשר אחד מבני הזוג עובר משבר אישי, כמו אובדן של קרוב משפחה או מחלה קשה, המשבר משפיע על כל המשפחה. בטיפול זוגי, בני הזוג מקבלים תמיכה וכלים כיצד להתמודד יחד עם המצב הרגשי והמעשי שנוצר, ולחזק את הקשר תחת הלחצים.

איך מתבצע הטיפול הזוגי בפועל?

תהליך הטיפול או הייעוץ הזוגי כולל סדרה של מפגשים שבהם בני הזוג מדברים על הקשיים והאתגרים שלהם. המטפל או היועץ הזוגי מסייע להם להבין את הדפוסים השליליים ולהחליף אותם בדפוסים בריאים יותר. מדובר בתהליך משותף שבו המטפל יוצר סביבה בטוחה וניטרלית לשיח פתוח וכנה.

כפי שציינתי קודם, לא רק השיטה היא הקובעת – הכימיה בין בני הזוג למטפל או ליועץ הזוגי היא חלק מכריע מהתהליך. אם יש חיבור טוב והבנה הדדית, התהליך יהיה יעיל.

מה קורה אם בן/בת הזוג לא רוצה להגיע?

אחד האתגרים הנפוצים הוא כאשר רק אחד מבני הזוג מעוניין בטיפול או ייעוץ זוגי, והשני אינו מעוניין להשתתף. במקרה כזה, ניתן להתחיל עם פגישות אישיות שבהן אחד מבני הזוג מקבל כלים ופרספקטיבות להתמודדות עם המצב. עבודה אישית משפיעה על הדינמיקה הזוגית כולה, ויכולה לגרום לכך שבן הזוג יצטרף לתהליך.

במה תלויה הצלחת הטיפול הזוגי?

הצלחה של טיפול או ייעוץ זוגי תלויה בכמה גורמים:

מוכנות לשינוי: כאשר שני בני הזוג צריכים להיות מחויבים לתהליך ולרצות לעבוד על הקשר.

גישות וערכים משותפים: לכל מטפל או יועץ זוגי יש גישה ייחודית לעבודה עם זוגות. חשוב לוודא שהגישה של איש המקצוע תואמת את הערכים והצרכים שלכם.

כימיה עם המטפל או היועץ: כימיה היא מרכיב קריטי. המטפל, היועץ הזוגי או המאמן צריך להיות מישהו שאתם מרגישים איתו בנוח ושמסוגל להעניק לכם את התמיכה הנדרשת.

תקשורת פתוחה: הצלחת התהליך תלויה ביכולת לדבר על הדברים בצורה גלויה וכנה.

גישתי בתוכנית הזוגית

הבדל בין ייעוץ זוגי לעומת טיפול זוגי

בתוכנית הזוגית, נרצה להבין לעומק את הצרכים ולשזור אותם באופן בונה במערכת הזוגית. לסייע לבני הזוג ליצור תקשורת פתוחה ובריאה. להבין מצבים ולתמוך אחד בשני.

התהליך מתחיל בזיהוי דפוסים רגשיים והתנהגותיים, המגיעים מהעבר או מהשפעות חיצוניות, שמשפיעים לרעה על הזוגיות. בני הזוג מקבלים הזדמנות להבין את הצרכים הלא מדוברים. מתאמנים בלהקשיב ולתת מעצמם.

 

אחד העקרונות המרכזיים בתוכנית הזוגית הוא השילוב בין פרקטיקה לעבודה רגשית. כאשר מתמקדים רק בכלים מעשיים, (כמו שיפור תקשורת או ניהול קונפליקטים) יכולים לפספס את השורש של הבעיה. מה שעלול להוביל לכך שהקשיים יופיעו שוב בעתיד. מצד שני, כאשר העבודה מתמקדת רק בצד הרגשי, חסרים כלים פרקטיים שיאפשרו ליישם את התובנות ביום-יום.

 

לכן, בתוכנית הזוגית, יש חשיבות לשילוב. כלים פרקטיים להתמודדות עם קונפליקטים ואתגרים, לצד התעמקות במניעים שמאחוריהם. בצורה כזו, ניתן לא רק לפתור בעיות קיימות אלא גם להניח בסיס חזק ויציב שמאפשר לזוגיות לצמוח ולהתחזק.

תוכנית זוגית איתי, מתאימה לפיתוח מערכת יחסים בריאה ומאוזנת לטווח הארוך. ישנו עיסוק פרטני בהבנה של הבעיות האישיות שתורמות לקשר. כך שכל צד יכול להתמודד עם האתגרים העומדים בפניו בצורה מעשית. עוד מטרה היא שגם לאחר סיום התוכנית – תיבנה היכולת להמשיך ולשפר את הזוגיות באופן עצמאי.

 

כדי להתחיל תהליך זוגי בואו לייעוץ. מלאו את השאלון כאן 

סגור לתגובות.